TFP en wat het betekent voor jou wanneer je mij contacteert?

DennisClaesDSC_5577

Aangezien dit een topic is dat al zoveel besproken is, ga ik even egocentrisch zijn en vooral mijn eigen visie hierop bespreken en uitleggen wat voor invloed dat heeft wanneer je mij contacteert voor een TFP shoot.

Wat is TFP?

 

De term TFP is een term die al zeer lang bestaat en betekent “Time For Print”. Aangezien niet veel fotografen nog effectief prints afleveren, vind ik persoonlijk dat “Time For Portfolio” een acuratere omschrijving is.
TFP staat voor veel mensen gelijk aan “gratis werk”, aangezien er bij TFP geen financiële transactie is. Echter, dat is een misvatting. Zo zie je regelmatig webshops die zoeken naar fotografen die “TFP” hun producten willen fotograferen, of designers die “TFP” modellen zoeken om in hun fashion shows te lopen.
TFP is een concept waarbij 2 of meerdere mensen gaan samenwerken om een project te verwezenlijken om hun portfolio uit te breiden. Het einddoel is typisch gezien niet commercieel en elk lid van het team is een meerwaarde. Zo zal je bijvoorbeeld zelden zien dat een zeer ervaren model TFP poseert voor een beginnende fotograaf.
DSC_5307

Mijn team(s)

 

Veel mensen appreciëren mijn werk omwille van de styling. De credit daarvoor moet gaan naar de getalenteerde MUA’s, haarstylisten, kledingstylisten, designers, etc … waar ik het voorrecht heb om mee te werken. Elke samenwerking die ik doe is volledig op TFP basis, ik betaal hen niet en zij betalen mij niet. Dat betekent ook dat ik een zekere verantwoordelijkheid heb naar hen toe om te zorgen voor een awesome model met een professionele portfolio (die ook TFP komt). De lat ligt heel erg hoor, want deze mensen steken enorm veel tijd en werk in onze concepten en het is dan aan mij om er voor te zorgen dat dit allemaal heel mooi wordt vastgelegd. Ik werk harder voor hen dan voor mezelf.

 

Dat betekent ook dat deze mensen niet “voor mij” werken. Zij werken TFP omdat ik hen de ruimte geef om hun eigen projecten uit te werken en niet enkel wat ik of het model wil. De styling ligt voor 90% in hun handen, want dat is wat zij doen, dat is hun passie. En ik heb geen interesse om hen te gaan sturen of dirigeren in wat ze doen. Wanneer ik het dus heb over “mijn” MUA of “mijn” team, bedoel ik gewoon “de mensen waar ik regelmatig mee samenwerk”.

DSC_8782-3

Wat betekent dit nu juist voor jou?

 

Bij mij is mijn creatief team de baas. Soms kom ik naar hen toe met een idee, meestal komen zij naar mij toe met een idee, en dan gaan we op zoek naar een model. Meestal vragen we dan een model waar we al een aantal keren mee hebben samengewerkt, maar soms gaan we ook eens op zoek naar iemand waar we nog niet mee hebben samengewerkt. Het gebeurt zeer zelden dat een model me contacteert en dat ik voor haar een concept uitwerk en een team samenstel.

 

Als je naar mij komt en je wil een shoot met extreme styling, dan geef ik je deze tips mee om je kansen te vergroten:
 • Het allerbelangrijkste: zorg dat je een kick ass portfolio hebt, liefst nog met foto’s met extreme styling. Denk er aan dat het niet alleen ik ben die beslis of ik met jou shoot, maar ik moet jouw portfolio ook nog verkocht krijgen aan mijn team.
 • Zorg dat je een duidelijk concept hebt dat je wil uitwerken. Als het concept in lijn ligt met wat mijn team ook graag doet, dan heb je al meer kans om gekozen te worden.
 • Het helpt enorm als je zelf al een deel van de styling kan voorzien. Haar en make-up is meestal geen probleem, maar kledij wel.  En met kledij bedoel ik geen topje en jeansbroek, maar alles wat je NOOIT op straat zou aandoen.  Ik bedoel dus een victoriaanse jurk, een latex jurk, high fashion kledij, …  Basically alle kledij die je op fashionshows ziet en waarvan je denkt “wie doet er dat nu effectief aan in het dagelijkse leven?”.
 • Een groot pluspunt is dat je naar mij komt met een MUA en/of haarstyliste waar je al mee hebt samengewerkt. Ik ben dan al sneller geneigd om “ja” te zeggen, omdat ik in het “worst case scenario” toch mijn netwerk weer wat uitbreid.
 • Indien je bijvoorbeeld toegang hebt tot een unieke locatie, dan zijn we ook al sneller geneigd om “ja” te zeggen.
Echter, zoals ik al zei, gebeurt het zelden dat ik op vraag van een model een shoot met extreme styling doe. Dus verdoe je dan je tijd om mij te contacteren? Neen, zeker niet.
Indien een model me contacteert en haar portfolio staat me heel erg aan, dan kan ik haar wel in mijn achterhoofd houden voor wanneer ik nog eens een concept uitwerk. Als we dan een model zoeken, dan weet ik wie ik kan contacteren.

 

DennisClaesDSC_8487-2Ik doe de laatste tijd heel veel high fashion shoots, maar nog geen jaar geleden stond ik vooral bekend om mijn werk in naaktfotografie. Dat is ook steeds een optie. Bij naaktfotografie komt zeer weinig of geen styling te pas. Dat kan zowel artistiek naakt als bedekt naakt. Aangezien het niet altijd makkelijk is om daar goede modellen voor te vinden, ben ik daar wel iets sneller geneigd om dit TFP te doen. Echter ook daar moet je voor mij een meerwaarde zijn en een portfolio hebben die op zijn minst aantoont dat je kan poseren.
Portretten zonder styling en “gewone” fashion (catalogus) met een jeansbroek en een topje zijn niet aan mij besteed. Af en toe doe ik wat castingshoots hiervoor, maar doorgaans doe ik deze shoots niet. Ook shoots in lingerie spreken me iets minder aan, maar ook daar maak ik soms wel eens een uitzondering als je echt een heel sterke portfolio hier in hebt.

 

Dus het komt er op neer dat je ergens een meerwaarde moet zijn voor mij als je een TFP shoot wil bij mij. En meestal is “mooi zijn” niet genoeg, dus neem het zeker niet persoonlijk op als ik je afwijs. Dit zijn de zaken waar ik op let indien een model me contacteert voor een TFP shoot:
 • Uiterlijk
 • Expressie, attitude
 • Energie, bereidheid om te werken
 • Variatie in de portfolio
 • De namen met wie je al hebt samengewerkt: bij twijfel vraag ik soms referenties bij je vorige samenwerkingen
 • 18+ , zelfs al is de shoot in kledij
 • De genres waarin je poseert: bij een model dat poseert voor portret, fashion, lingerie, bedekt naakt, artistiek naakt, … heb ik meer opties dan een model dat enkel fashion doet. Natuurlijk, als ik zelf zoek naar een model voor een portretshoot, maakt het helemaal niet uit of je ook in lingerie poseert of niet.
 • De manier waarop je me aanspreekt: “hey, wil eens met je samenwerken”, maakt weinig indruk op me. Ik vind communicatie heel belangrijk.

DennisClaesDSC_5811-0Conclusie

 

Dit artikel is zeker niet bedoeld om je te ontmoedigen om me te contacteren. Zeker doen! Ik wil hiermee enkel een beetje illustreren wat mijn gedachteproces is wanneer ik positief of negatief reageer op je berichtje. Het gebeurt ook al eens dat ik “neen” zeg en dan een half jaar later “ja”, of zelfs andersom. Alles hangt af van hoeveel tijd ik op dat moment nodig heb, waar ik naar op zoek ben, etc …
Dus heb je interesse om eens voor me te poseren? Laat het me zeker weten. Creatieve mensen zoals MUA’s, stylisten, kappers, designers, … zijn ook meer dan welkom. Ik geef jullie zoveel mogelijk opportuniteit om jullie uit te leven in jullie eigen projecten, in plaats van dat het “in opdracht” is van de fotograaf.